Skip to main content

Nitkanje

Zobna nitka je enostavna, večinoma nylonska nitka, prevlečena z voskom. Nitka je lahko tudi v obliki trakca, ki še bolj učinkovito objame zobno površino. Nitke in trakci obstajajo v različnih debelinah. Nekatere zobne nitke so spredene in zaradi tega nežnejše. Ljudje večinoma uporabljajo povoščene nitke, ker lažje drsijo med zobmi kot nepovoščene. Nitke imajo različne okuse, nekatere pa vsebujejo tudi flouride.

Izbira zobne nitke

Tako kot pri zobnih pastah boste v trgovini tudi pri zobnih nitkah naleteli na veliko. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vas bodo pripeljali do nakupa ustrezne zobne nitke:

 1. Izberite nitko, ki je priročna za uporabo.
 2. Nitka naj tekoče drsi med vašimi zobmi. Če se zobni kontakti zelo skupaj, si vzemite tanjšo zobno nitki, ki se ne bo zatikala med zobmi.

Kako nitkamo

 1. Vzemite približno 30 cm zobne nitke. Večino dolžine navijte okoli kazalca desne roke. Ostal bo še prosti konec zobne nitke, ki ga ovijte okoli kazalca leve roke. S palcema obeh rok dobro držite nitko, navito okoli kazalcev.

 2. Sedaj je nitka pripravljena za uporabo. Z nitko nežno prodrite do zobnega vratu. Nikoli nitke ne potisnite v medzobne prostore na hitro ali na silo.

 3. Ko se z nitko dotaknete dlesni ob zobnem vratu, jo upognite v obliki črke C, nakar bo sama zdrsela v dlesnin žleb med zobom in dlesnijo.

 4. Dobro držite ovito nitko okoli zoba. Z nežnim, a čvrstim, gibom, v smeri proti zobni kroni sedaj odstranite plak med zobmi.

 5. Postopek ponovite v zgornji in spodnji čeljusti.

 6. Ne pozabite znitkati tudi zadnjih zob!

 7. Nitkanje opravite pred ščetkanjem.

 8. Če le najdete čas, nitkajte tudi večkrat na dan. Pomembno pa je, da znitkate zobe zvečer.

 9. Nitkanje je bolj pomembno kot ščetanje.

asnit

Nitkanje mostiškov oz. fiksno-protetičnih nadomestkov

Za čiščenje mostičov uporabljate posebno interdentalno nitko oz. interdentalna držala. Nitka je sestavljna iz aktivnega dela, ki je zadebeljen in vstopnega konca, ki je čvrst in omogoča potisk nitke v medprostore mostička. Čiščenje mostička z nitko je izredno pomembno. Ščetka očisti samo vidne površine mostička. Dejansko so te površine skoraj vedno čiste. Šibka točka mostičkov je plak, ki se nabira pod njim. Ta plak lahko odstranimo samo z nitkanjem. In kar je najpomembneje, primerno vzdrževanje mostičkov znatno prispeva k trajnosti vašega protetičnega nadomestka.

noist