Skip to main content

Nujna stanja so samo tista stanja, ki ogrožajo življenje in/ali pri katerih odložitev zdravljenja bistveno vpliva na izid zdravljenja.

Za podrobnosti in nasvete ob nenadnih težavah z vašim ustnim zdravjem najprej pošljite e-pošto oz. pokličite na telefon. Pozanimajte se tudi, kdaj smo dosegljivi.

Nujna stanja so:

 1. Izbiti/luksirani zobje, ki potrebujejo takojšnjo replantacijo/imobilizacijo
 2. Izrazito intenzivna obrazna bolečina (največkrat nevralgija trivejnega živca), neobvladljiva z običajnimi analgetiki.
 3. obsežne otekline tkiv ustne votline in žrela, npr. hitro razvijajoči submandibularni absces, celulitis,flegmona – obsežna, slabo omejena trda oteklina, po površini veliko večja od abscesa, ki se lahko močno razširi že v nekaj urah na vrat, preko ključnice na prsni koš in resno ogroža bolnika).
 4. Krvavitev iz oromaksilofacialne regije.

Samo pri naštetih stanjih so pacienti upravičeni do prednostne obravnave. Takšne paciente bomo takoj obravnavali ter jih po potrebi napotili na zdravljenje v sekundarno ustanovo.

Glede na stanje pacienta Vam bomo opravili naslednje nujne posege:

 1. Ekstrakcija (puljenje) zoba;
 2. Trepanacija (odprtje) zoba;
 3. Drenaža abscesa (ognojka);
 4. Zaustavljanje krvavitve.

O nujnosti/nenujnosti obravnave v končni fazi odloča zobozdravnik.

Nenujna prednostna obravnava ni financirana s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja. Storitve take obravnave so samoplačniške. Naštetih je nekaj nenujnih storitev:

 1. odkrušena zalivka
 2. izpadla zalivka
 3. skelenje zob in zobnih vratov
 4. ne-/ določljiva bolečina brez jasnega izvora obvladljiva z lokalnimi analgetiki
 5. izpad mosta
 6. zlom proteze
 7. izpad zoba v protezi
 8. krvavitev iz dlesni

Po pregledu in posvetu bo zobozdravnik odločil o nujnosti/nenujnosti obravnave. V primeru nenujne obravnave Vam bomo predočili terapijo za odpravo vaše težave.

Posvet in pregled ter morebitna terapija sta v teh primerih ločene samoplačniške storitve. Več o cenah storitev is (si) poglejte v Ceniku.

Nujne zobozdravstvene storitve si lahko ogledate v pravilih ZZZS (čl.186).