Skip to main content

Pogosta vprašanja

PRVI OBISK

Osnovna šola Ig ima v svojih prostorih šolsko zobozdravstveno ambulanto. Zobozdravniški tim Ordinacije Zevnik (OZ) izvaja preglede in oskrbo zob predšolskih in šolskih otrok.

Zakaj je pomemben reden obisk šolske ambulante?

 1. V času menjalnega zobovja je potrebno redno spremljanje izraščanja stalnih zob.
 2. Učenje in poduk otrok o primernih higieni novo izraslih stalnih zob.
 3. Redno popravilo stalnih in tudi mlečnih zob.
 4. Vzgoja o prehrani ter pravilna nega zob in obzobnih tkiv povečuje zavedanje otroka, da sam redno skrbi za zobe in tako prispeva k zdravemu načinu življenja.
 5. Obisk v šolski ambulanti med poukom starše razbremeni popoldanskih obiskov pri zobozdravniku. Čas lahko tako posvetijo drugim dejavnostim, učenju in druženju z družino.

Kaj delamo v šolski ambulanti?

 1. Obdobne sistematske preglede za vse otroke po razporedu. Pregled opravimo tudi otrokom, ki ne hodijo k zobozdravniku v OZ (imajo zobozdravnika drugje).
 2. Redne preglede šolarjev - naših pacientov. Redne preglede izvajajmo na 8-9 mesecev do konca osnovne šole. Po koncu osnovne šole otroke pa v skladu z dogovoru s posameznim srednješolcem na 12-18 mesecev.
 3. Preventivne posege zaščite zob in popravilo poškodovanih zob.

Kdaj smo prisotnost v šolski ambulanti?

Med šolskim letom smo v šolski ambulanti prisotni ob sredah. Po potrebni, pa tudi v ponedeljkih. Otroško zobozdravstveno varstvo izvajamo tudi v Centru Ig v dogovoru s starši in otrokom. 

Kako obveščamo starše o pregledu in oskrbi otroka?

Otroke pregledujemo in zdravimo v času šolskega pouka. Z delom v času šolskega pouka starše razbremenimo popoldanskega obiska zobozdravnika v drugih oddaljenih krajih.

O posegu in vseh podrobnosti zobozdarvniškega obiska starše obvestimo po epošti. V primeru, da bi potrebujejo dodatni posvet ali termin se lahko naročijo preko spletnega naročanja.

Posveti preko spleta z zobozdravnikom

V primeru negotovosti pri izraščanju zob, ugotovitvah na zobeh in obzobnih tkivih ter poškodbah lahko starši komunicirate z ambulanto preko epošte oz spletnega naročanja. Priporočamo, da dobro opišete težavo, po možnosti pa nam pošljete tudi sliko težave vašega otroka.

Kdo je plačnik pregledom in oskrbe otroka v šolski ambulanti?

Vse posege in preglede financira obvezno zdravstveno zavarovanja v skladu s Pravili ZZZS.

Dodatna vprašanja?

Ordinacija Zevnik zdravi tako otroke in odrasle. V primeru dodatnih vprašanj poglejte odgovore, si ustvarite mnenje o našem delu ali pa nam pošljite sporočilo preko spletnega naročanja.

 

Ni potrebno prinašanje dokumentacije prejšnjega zobozdravnika. Pri prvem obisku pa nujno potrebujemo ortopansko sliko. Le-to je priporočljivo poslati že ob najavi na prvi pregled.

 Zdravnik bo pri prvem pregledu ocenil ali jo bo sploh potreboval prejšno dokumentacijo.

V kolikor jo bomo potrebovali, pošljemo vašemu prejšnjemu zobozdravniku zahtevek v skladu s 171. členom Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. V tem primeru pridobimo originalno dokumentacijo

Otroka lahko pripeljete. Za občane Iga izvajamo tudi otroško in mladinsko zobozdravstvo. Pred obiskom pošljite sporočilo in se bomo dogovorili za obisk Vašega otroka.

 

 

 

Preden se odločite za obisk ambulante, prosim, preberite kaj so nujna stanja. Ni vsaka bolečina nujno stanje, ki zahteva takojšnjo pozornost zobozdravnika.

Na začetku delovnika sprejemamo nujne primere prednostno. Prosimo Vas, da obvezno predhodno pošljete sporočilo preko spletnega naročanja oz pokličete v ordinacijo in se najavite. Razložitev Vašo težavo,mi pa Vam bomo svetovali, kako boste najhitreje odpravili težavo. Ne hodite v ambulanto na slepo, saj tako ne vemo, da prihajate in se lahko zgodi, da boste dolgo čakali na odpravo bolečine.

Pri vpisu v čakalni seznam ste nam sporočili vrsto podatkov, preko katerih ste dosegljivi. Najprej Vas bomo kontaktirali preko e-pošte. Če nimate mobilnega telefona Vas bomo poklicali na stacionarni telefon, povabili preko kontaktne osebe ali poslali pisno vabilo. V roku 8 dni boste poklicali v ordinacijo in se dogovorili za ustrezen termin.

Trenutno čakalno dobo spremljajte na naši spletni strani, saj se podatek stalno osvežuje. 

Na pregled se lahko naročite preko spletnega obrazca ali telefonsko v določenih urah. Na posvetu oz. prvem pregledu bo zobozdravnik pregledal možnosti zdravljenja in se z Vami domenil o ustrezni terapije. Na prvi pregled obvezni prinesite panoramski posnetek zg. in sp. čeljusti

Ambulanta vodi čakalni seznam za uveljavitev pravic iz Vašega zavarovanja. V kolikor še niste naš pacient, potem se lahko vpišete v čakalni seznam. Potrebujemo vaše podatke, in sicer ime, priimek, naslov bivanja, e-pošto in mobilno ter stacionarno telefonsko številko. Ko boste prišli na vrsto v skladu s čakalnim seznamom Vas bomo povabili na prvo obravnavo oz. začetek zdravljenja

OBRAVNAVA

Glede na to, da ste manjkali brez predhodnega opravičila, pri nas velja, da dobite nov termin, ko najdemo prvo prosto mesto, vendar samo enkrat.

V kolikor manjkate brez opravičila večkrat, Vas v skladu s pravili ZZZS, obvestimo o prenehanju zdravljenja v naši ordinaciji. Tako lahko sprejmemo novega zavarovanca, ki sicer čaka na obravnavo v čakalnem seznamu.

Vsak, ki brez predhodnega opravičila izostane od dogovorjenega termina se mora zavedati, da izvajamo javno zobozdravstveno službo. Z opravičilom nam vsaj dajete možnost, da oddamo vaš termin nekomu, ki ga zelo potrebuje. K pravilnemu ravnanju v sistemu javnega zdravstva vas obvezujejo pravice in dolžnosti, opredeljene v Pravilih ZZZS. V ta namen imate na naši spletni strani tudi povezavo, ki vas poveže s pravili ZZZS.

Slikanje zob ni potrebno, razen, če tako predhodno ne določi zobozdravnik. Odločitev o potrebnem rentgenskem slikanju sprejme zdravnik ob pregledu ali po prejemu Vaše sporočila. Za prvi pregled opravite ortopanski posnetek zg. in spodnje čeljust.

Posnetek nam lahko pošljete predhodno na naš enaslov ali uporabite spletno naročanje.

K zobozdravniku praviloma ne prihajate samo na pregled, pač pa na poseg, za kar potrebujemo čas in prostor.  Spletno naročanje je priporočena oblika komuniciranja.

S telefonskimi klici mora asistenca in zobozdravnik prekiniti delu na pacientu in se posvetiti Vaši težavi. To jemlje dragocen čas za zdravljenje. Telefonsko naročanje uporabite le v primeru, ko resnično ne morete komunicirati preko spleta. Pri telefonskem naročanju upoštevajte dosegljivost ambulante.

Potrebujete podatke o bančnem računu Ordinacije Zevnik?
Na povezavi so podatki o podjetju, davčni in matični številki ter aktivnih bančnih računih.
Podatki Ordinacije Zevnik
HIGIENA ZOB IN OBZOBNIH TKIV
 • Nitkanje

  Zobna nitka je enostavna, večinoma nylonska nitka, prevlečena z voskom. Nitka je lahko tudi v obliki trakca, ki še bolj učinkovito objame zobno površino. Nitke in trakci obstajajo v različnih debelinah.

 • Izraščanje mlečnih in stalnih zob

  Človek zamenja v življenju dve generaciji zob. Že takoj po rojstvu začnejo izraščati mlečni zobje. Mlečni zobje jim pravimo zaradi mlečno bele barve sklenine. Ti zobje izraščajo normalno do prb. 3 leta starosti.

 • Zobna pasta

  Zobna pasta je potreben pripomoček pri umivanju zob. Zobno pasto naj začnejo otroci uporabljati po 6. mesecu starosti oz. ko izraste prvi zob. Uporaba fluoridnih gelov, ustnih vod oz. raztopin pri otrocih do 6 leta ni priporočljiva.

Spletno naročanje
Imaš dodatno vprašanje? Se želiš naročiti na pregled in posvet?
Naročanje preko spleta je najhitrejši način komunikacije z našo ambulanto.

Naroči se
SPLOŠNA VPRAŠANJA

Na straneh ZZZS si lahko preberete preproste razlage o naslednjih vprašanjih:

 1. Kakšna je razlika med amalgamsko in belo zalivko?
 2. Katere prevleke najbolj kakovnostne?
 3. Kako označujemo zobe?
 4. Kateri so pogosti izrazi v protetiki?
 5. Kako izgleda anatomij zoba

 

Pacient ima vedno pravico (ne glede na to, kateri izvajalec zdravstvenih storitev z dokumentacijo razpolaga, in ne glede na razlog, zaradi katerega pacient želi pridobiti dokumentacijo), da neovirano vpogleda v zdravstveno dokumentacijo, ki se nanaša nanj, in da njeno vsebino prepiše in fotokopira. Izvajalec zdravstvenih storitev mora pacientu na njegovo zahtevo (pisno ali ustno zagotoviti ustrezno reprodukcijo zdravstvene dokumentacije takoj ali najpozneje 5 delovnih dni po prejemu zahteve. V primeru, da izvajalec zdravstvenih storitev pacientu na njegovo zahtevo v zakonskem roku ne omogoči vpogleda v zdravstveno dokumentacijo ali njene ustrezne reprodukcije (fotokopije), lahko pacient vloži pritožbo, o kateri odloča Pooblaščenec.  Več o tej tematiki si preberite tukaj.

ZAVAROVANJE

Kartica zdravstvenega zavarovanja (KZZ) je "plačilno sredstvo".

S KZZ preverimo ažurnost Vašega zavarovanja. 

Kadar na obravnavo s seboj nimate KZZ, nam morate podeliti pisno pooblastilo, da lahko dostopamo do Vaših podatkov o zavarovanju brez KZZ.

Postopke izdaje nove kartice zavarovanja:

 1. Naročite novo KZZ na spletni strani ZZZS
 2. Preko vaše epošte sledite postopku

 

Opravljamo storitve javne zobozdravstvene službe. Za refundacijo storitev potrebujete veljavno zavarovanje.

Pomembno je, da jo imate vedno s sabo, saj je to vaše plačilno sredstvo za vse zdravstvene storitve v Sloveniji. V kolikor ste kartico pozabili, nam boste podelili pooblastilo in dostopali bomo do vaših podatko v zavarovanju brez kartice.

Izbira osebnega zobozdravnika je ustavna pravica vsakega državljanja. To pomeni, da Vaš otroka po zaključku srednje šole ni "ostal" brez zobozdravnika. Zobozdravnik sme prekiniti zdravljenje Vaših otrok brez razloga samo in izključno s pisnim soglasjem Vaših otrok oz. v primeru kršitve Pravil ZZZS. Predlagam Vam, da se podučite o pravicah izbire osebnega zdravnika iz naslova ZZZS oz. pokličete na Direkcijo ZZZS - področje zobozdravstva, kjer Vam bodo razložili Pravila ZZZS. Vaš otrok naj nadaljuje zdravljenja pri obstoječem zobozdravniku, hkrati pa naj se prijavi v čakalni seznam k zobozdravniku za odrasle.

Opravljamo pogodbe obveznosti javnega zdravstva in sledimo Pravilom ZZZS. Za obisk morate izbrati zobozdravnika v javni zdravstveni mreži in v skladu s čakalnim seznamom počakati na prvo obravnavo in začetek zdravljenja. Pacientom, ki so že vpisani v naš čakalni seznam in nimajo izbranega zobozdravnika želimo ob težavah pomagati z vmesnimi datumi, dokler zavarovanec ne pride na vrsto v skladu s čakalnim seznamom. 

Za paciente, ki niso vpisani v naš čakalnem seznamu in nimajo zobozdravnika, ter želijo hitro nadaljevanje zdravljenje obolelega zoba predlagamo, da si na spletnem portalu ZZZS pogledajo čakalne dobe izvajalcev zobozdravstvenih storitev. Na portalu ZZZS naj si izberejo zobozdravnika s čimkrajšo čakalno dobo za začetek zdravljenja. Lahko pa se odločite za samoplačniško zdravljenje Vašega zoba.

Vsekakor Vam predlagamo, da nam o vaši težave pošljete sporočilo. Sporočilu priložite tudi dokumentacijo, ki jo imate in podrobno razložite Vašo težavo.

Čakalna doba se spreminja glede na zahtevnosti pacientov, ki prihajo na redno obravnava. V naši ordinaciji si prizadevamo vsakega pacienta pozdraviti. To pomeni, ko pridete enkrat na vrsto za redno obravnavo, ste v procesu zdravljenja dokler vaše zobovje ni v celoti popolnoma sanirano in protetično rehabilitirano. Ker imamo sklenjeno pogodbo z ZZZS za odrasle in otroke smo časovno in finančno omejeni pri zdravljenju v javni zobozdravstveni mreži.

VSADKI

Ves postopek vstavitve implantata traja približno 40 minut. Najprej vas obvestimo, kako bo dejansko potekal poseg, opravimo krajši razgovor. Nato Vam damo sredstvo proti bolečini (lokalno anestezijo) in opravimo postopek vsaditve implantata.

Slika prikazuje ekstrakcijo in takojšnjo vstavitev vsadka.

ddpotemimed

 

 

Postopek vstavitve implantata je neboleč. Vsadek bomo vstavili v lokalni anesteziji. Anestetik- sredstvo za prehodno omrtvitev živca in s tem izgubo občutka za bolečino, Vam apliciramo v področje, kjer bomo izvajali vstavitev implantata. Anestezija začenja izgubljati učinek približno 2 uri po zaključju operacije.

Več o lokalni anesteziji si preberite v angleškem jeziku. (vir: Wikipedia)

Z rednimi kontrolami, dobrim čiščenjem zob in zdravim načinom življenja, vsadki skoraj nimajo omejene življenjske dobe. Zobozdravnik lahko veliko prispeva, k dolgi življenski dobi vsadka. To naredi z ustreznim postopkom vstavitve implantata in kvalitetno izdelano prevleko, mostičkom ali protezo.

Slika prikazuje  desno enko pred terapijo in po končani terapiji, ko smo počen zob zamenjali z zobni vsadkom in porcelansko prevleko.

predpozlom

 

Cena je sestavljeni iz dveh delov. Cene kirurški dela in cene protetične nadgradnja.

V večini primerov poteka vstavitev implantata v dveh fazah. Pred vstavitvijo opravimo pregled in rentgensko analizo. V večini primerov prvi fazi kirurško vstavimo implantat, brez dodatnih potrebnih posegov.

rtg1

Slika prikazuje pred in po vstavitvi zobnega vsadka.

Ko se zobni vsadek poveže s kostjo (prb. 8-12 tednov), v vsadek privijačimo kovinsko nadgradnjo in izdelamo porcelansko prevleko.

ponadgr

Ceno vsadka in prevleke si poglejte v ceniku pod zavihkom Vsadki in mostički.

 

Da. Z vsadki boste protezo nosili zelo čvrsto in stabilno. V brezzobi spodnji čeljusti potrebujete dva vsadka za popolno stabilizacijo proteze. Na spodnji sliki si lahko pogledate, kako izgleda v ustih proteza z dvema vsadkoma in protetično nadgradnjo.

top