Skip to main content

Zobna pasta

Zobna pasta je potreben pripomoček pri umivanju zob. Zobno pasto naj začnejo otroci uporabljati po 6. mesecu starosti oz. ko izraste prvi zob. Uporaba fluoridnih gelov, ustnih vod oz. raztopin pri otrocih do 6 leta ni priporočljiva. Pri izboru paste bodite pozorni na njeno sestavo in vsebino in ne toliko na barvo in zanimivo obliko. Priporočljiva je uporaba zobnih past s fluoridi. Koncentracija fluorida v zobni pasti za otoke stare od 6 do 12 let naj bo 1000 ppm, za otroke starejše od 12 let, mladostnike in odrasel pa je lahko do 1450 ppm, po ščetkanju naj se usta splahnejo z majhno količino vode. Priporočljivo ščetkanje je 2x dnevno.

pasta

Poleg paste in umivanja zob je zelo pomembno tudi nitkanje zob.

Pri uporabi paste z vsebovanimi fluoridi naj bodo starši pozorni predvsem na naslednje stvari:

  1. Otroku dajte na zobno ščetko majhno količino zobne paste (po 6. letu starosti količina zobne paste ni več tako pomembna)
  2. Otrok naj si umiva zobe vsaj dve minuti
  3. Otrok naj viške zobne paste po umivanju izpljune
  4. Umivanje zob naj bo zadnje opravilo pred spanjem
  5. Otrok naj uporablja navadno ščetko z majhno glavo


Več o tej temi si lahko preberete na:
The European Academy of Paediatric Dentistry

 

Zgodovina zobne paste

Ljudje kot pripomoček k umivanju zob in negi dlesni uporabljamo zobno pasto šele dobrih 100 let.

Kaj so ljudje uporabljali namesto zobne paste v preteklosti?

Zgodovina začetka zobnih past sega za časa življenja Bude. Buda naj bi uporabljal leseno paličic za umivanje svojih zob, ki je bila božja last. V letih 23-67 pred Kristusom so za zdravje uporabljali pepel sežganih mišjih, zajčjih in volčjih glav. 3 krat na leto pa so si sprali usta z želvjo krvjo. Ta naj bi jih obvarovala pred zobnimi bolečinami.

V 18. stoletju so ljudje kot pasto uporabljali v prah zdrobljene živalske zobe zmešane z prežganimi drobtinicami kruha. Kasneje v 19. stoletju je postalo oglje priljubljena oblika zobnih past. Uporabljali so ga v obliki prahu. Oglje ni služilo samo za umivanje zob, ampak tudi proti zadahu. Na koncu 19.stoletja so izdelali prvo formulo zobne paste, ki je postala zametek današnjih past.

zgod

V 20.stoletju so zobne paste postale zelo popularne. V začetku stoletja so jim začeli dodajati eukaliptusove liste, ki so zobnim pastam izboljšali okus.

Današnja pasta vsebuje fluoride, natrij, rastlinski ekstrakti, snovi, ki dajejo okus, barvo in tekoče lastnosti zobnim pastam.